czwartek, 22 września 2022

Wanda Baltaza - "Poczuj się lepiej"

Autor: Wanda

Tytuł: Poczuj się lepiej

Wydawnictwo: Buchmann

Data wydania: 2022

Ilość stron: 224


Opis:

Która dieta jest najlepsza? Czy można jeść po 18? Ile litrów wody należy wypić, żeby być zdrowym? Wanda Baltaza, dietetyk kliniczny z dużym doświadczeniem codziennie w swoim gabinecie odpowiada na takie pytania. Co więcej, większość z nich się powtarza. Bo choć źródeł informacji jest coraz więcej, to poziom dietetycznego zagubienia systematycznie rośnie.

„Poczuj się lepiej” to rodzaj dietetycznej pierwszej pomocy. Książka, która pozwoli zrozumieć podstawowe zasady zdrowego odżywiania i po prostu poczuć się lepiej.

Znajdziemy w niej poparte naukowymi badaniami informacje o dietach oraz przewodnik po najczęstszych dolegliwościach. Całość zakończona jest Q&A z najczęstszymi pytaniami z gabinetu.


Recenzja:

O jedzeniu dużo się pisze i słyszy. No cóż, to jedna z podstawowych rzeczy w życiu każdego człowieka - czy ktoś jest weganem czy wegetarianinem lub ma alergię na laktozę: wszyscy jakieś jedzenie musimy spożywać. Nic więc dziwnego, że tematyka odżywiania - w tym nie tylko zdrowego, ale i zbilansowanego odżywiania - stała się jednym z częściej poruszanych tematów.

Czasem dieta kojarzy nam się z czymś bardzo negatywnym i z mnóstwem ograniczeń - doktor Wanda Baltaza w bardzo prostych słowach i krótkich rozdziałach (oraz ciekawostkach i wskazówkach) stara się pokazać, że to nie do końca tak musi być.

Autorka namawia przede wszystkim do tworzenia zdrowych nawyków żywieniowych - tworząc swego rodzaju listę, którą każdy powinien przestrzegać: jak na przykład powolne przeżuwanie czy picie odpowiedniej ilości wody i ograniczenie cukru.

Czy są to jakieś porady, o których nigdy wcześniej nie słyszałam? Niestety nie. Zawarta porcja wiedzy jest raczej ogólnodostępna i łatwo można wykopać ją zarówno w internecie, jak i w jakichś innych publikacjach. Ba, nawet w gazetach dotyczących fitnessu.

Plusem jest jednak to, że tu jest wszystko bardzo fajnie i zgrabnie zebrane - nie ma długich wywodów i elaboratów. Ot, kilka zdań na każdy temat, chociaż niestety, w dużej mierze w Q&A otrzymywaliśmy odpowiedzi: "nie ma jednej sprawdzonej recepty" lub "to zależy". Za bardzo nic to nie wniosło - i niektóre pytania mogłyby być zamienione na ciut inaczej brzmiące.

Mimo wszystko pod kątem technicznym ta pozycja to prawdziwa perełka. Twarda oprawa ze złotymi, świecącymi się napisami, które są gładkie w dotyku, a do tego przyjemny w dotyku papier, na którym jest wydrukowana cała treść.

Oczywiście graficznie też nas wydawnictwo nie zawiodło. Nawet to, jak ostatecznie w fajny i przyjemny dla oka sposób podzielili oni tę pozycję na kilka części, zasługuje na ogromne gratulacje.

Nie jest to więc żadna nowość, która zrewolucjonizuje świat zdrowego odżywiania - ale nie można też powiedzieć, że nie wnosi totalnie nic nowego. Zwykle w tego typu pozycjach nie ma listy badań, które powinno się zrobić przez wizytą u dietetyka - nie wspominając już o tym, kto powinien robić jaką suplementację. Nie, żeby to wszystko było też jakoś bardzo szeroko opisane - ale przynajmniej są jakieś napomknięcia, które pokazują, że nie jest to książka 1:1 jak wszystkie inne.

Podsumowując: jeśli tylko macie ochotę, powinniście sięgnąć - ale na siłę Was przekonywać nie będę: bo to robię tylko przy pozycjach, które są dla mnie naprawdę jakimiś niezwykłymi perełkami. 

6 komentarzy:

  1. "Poczuj się lepiej" przyjemna, interesująca książka lecz nie odkrywcza. Dla osób które zaczynają swoją walkę z wagą książka ta będzie pomocna bo mamy wszystkie informacje podane w jedne pozycji nie musimy szukać ich. Żyjemy w biegu jedzenie też wybieramy na łatwiznę takie pozycje są przydatne żeby zmienić swoje nawyki. Jak dla mnie warta do zapamiętania.

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym przeczytała tą książkę by poznać ciekawe informacje i porady. Dziękuję za polecenie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie interesowałam się jakoś szczególnie dietetyką, więc daruję sobie ten tytuł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie poznam, to może być interesujące

    OdpowiedzUsuń
  5. To trochę smutne, że nie wnosi nic nowego i odpowiada zwykle mało wyczerpująco na pytania (zamiast "to zależy" można podać dużo przykładów i wskazówek, mimo wszystko). I rzeczywiście, o jedzeniu i dietach dzisiaj mówimy bardzo dużo, a przez to, że prawie każdy z nas ma lub będzie cierpiał na alergie lub nietolerancje pokarmowe. Już teraz jest dobrze starać się, aby czytać składy i wybierać tylko te produkty bez chemii. Potem się z tego bardzo cierpi... W każdym razie zrezygnuję z tej pozycji, są lepsze książki w tym kontekście dostępne na rynku.

    OdpowiedzUsuń
  6. Czasmi czytam, ale nie za często 😉

    OdpowiedzUsuń